.st0{fill:#FFFFFF;}

eHerkenning: wat is het en waarom hebben ondernemers het nodig bij de Belastingdienst? 

 september 10, 2024

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • eHerkenning: wat is het en waarom hebben ondernemers het nodig bij de Belastingdienst?

Als ondernemer kun je vandaag de dag niet meer achterlopen wat betreft digitalisering. Een groot deel van de werkzaamheden gebeurt voornamelijk online, waardoor het van groot belang is dat je volledig veilig gebruik kunt maken van je zakelijke online werkomgeving. Tegelijkertijd maken cybercriminelen misbruik van het feit dat we massaal via het internet belangrijke taken uitvoeren en bestanden versturen.

Daarom is veilig en betrouwbaar inloggen op overheidsplatformen alsmaar belangrijker aan het worden. Een van de hulpmiddelen die speciaal is ontworpen om een dergelijke veilige online omgeving te creëren voor communicatie met overheidsinstanties is eHerkenning Belastingdienst. Wat is eHerkenning precies en waarom heb je het nodig bij de Belastingdienst? We zochten het voor je uit.

Wat is eHerkenning voor ondernemers precies?

Om veilig te kunnen inloggen maken overheidsinstanties en organisaties in Nederland gebruik van eHerkenning. Dat is een digitaal identificatiesysteem waarmee je als ondernemer op een veilige manier kunt inloggen. Je kunt het systeem ook wel vergelijken met (de veiligheid en betrouwbaarheid van) DigiD, maar dan is het specifiek voor ondernemers en bedrijven bedoeld. DigiD wordt immers gebruikt door consumenten, bijvoorbeeld om je zorgtoeslag te wijzigen of om een nieuw paspoort aan te vragen. eHerkenning wordt puur en alleen gebruikt door ondernemers voor zakelijke handelingen.

Met eHerkenning kun je bij ruim 600 verschillende dienstverleners inloggen. Naast de Belastingdienst kun je bijvoorbeeld inloggen bij de gemeente, bij verschillende verzekeraars en bij het UWV. eHerkenning maakt gebruik van verschillende betrouwbaarheidsniveaus: EH2, EH2+, EH3 en EH4. Hierbij geldt: hoe hoger dit niveau is, des te veiliger en betrouwbaarder de toegang is. De meeste instanties maken gebruik van EH3; dit niveau wordt dus als de standaard gezien. Bij deze methode moet je inloggen met een 2-stapsauthenticatie via je gebruikersnaam en wachtwoord in combinatie met smscode of pincode of een app met QR.

Dit is waarom eHerkenning van belang is voor ondernemers

In de afgelopen jaren zijn steeds meer overheidsinstanties en -diensten overgestapt naar digitale kanalen voor het regelen van zaken voor je bedrijf. Denk aan het aanvragen van zakelijke vergunningen, maar ook het doen van je belastingaangifte bij de Belastingdienst. Daar moet je sinds 2020 verplicht gebruik maken om bepaalde belastingzaken te regelen. Dit geldt overigens niet voor eenmanszaken en zzp’ers; zij kunnen gewoon inloggen via DigiD. Een aantal redenen waarom eHerkenning van belang is voor ondernemers:

Veilig inloggen nu cybercrime toeneemt in Nederland

Online veiligheid is voor ondernemers echt topprioriteit. Je moet je bedrijfsinformatie beschermen, evenals transacties, gegevens van klanten en ga zo maar door. Nu cybercrime in Nederland de laatste jaren alleen maar toeneemt, is het des te belangrijker om hier aandacht aan te schenken. Je wil niet dat gevoelige bedrijfsinformatie in de verkeerde handen komt. Door eHerkenning te gebruiken kun je er als ondernemer zeker van zijn dat je gegevens veilig worden verzonden. Ook weet je op deze manier zeker dat alleen personen met autorisatie toegang hebben tot bijvoorbeeld de Belastingdienst.

Sinds 2020 is eHerkenning verplicht voor ondernemers

Daarnaast is het goed om te weten dat eHerkenning sinds 2020 verplicht is voor ondernemers die zaken willen regelen via bepaalde overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst. Wanneer je als ondernemer (geen eenmanszaak) aangifte wil doen voor de loonheffing dan moet je via eHerkenning inloggen. Doe je dat niet, dan kun je boetes of andere juridische problemen krijgen. Daarom is het goed om te weten dat dit verplicht is als ondernemer en dat je het identificatiesysteem daadwerkelijk nodig hebt wanneer je over een eigen bedrijf beschikt.

Gebruik van eHerkenning kan tijd en geld besparen

Wat ook interessant is, is dat het digitaliseren van bepaalde administratieve processen waarbij je eHerkenning gebruikt ervoor kan zorgen dat je tijd en geld kunt besparen. Door eHerkenning te gebruiken, krijg je sneller en vooral gemakkelijker toegang tot verschillende bronnen van informatie zonder dat je eerst fysiek contact moet hebben met een bepaalde instantie. Hierdoor is het eenvoudiger om deadlines te halen, om je administratie op orde te houden en om je bedrijf draaiende te houden. Het is extra mooi meegenomen dat je eHerkenning ook nog voor andere diensten kunt gebruiken, buiten de Belastingdienst om.

Aanvragen van eHerkenning Belastingdienst doe je zo

Het aanvragen van eHerkenning is eenvoudig en kun je online doen. Er zijn verschillende erkende aanbieders in Nederland waar dit mogelijk is, waaronder We-id.nl. Dit is een bedrijf dat door de overheid is goedgekeurd om eHerkenningsdiensten aan te bieden. Vervolgens volg je de volgende stappen:

  1. Selecteer het juiste niveau van eHerkenning. Voor de Belastingdienst heb je niveau EH3 nodig. Dit niveau is voor vrijwel de meeste andere instanties ook voldoende.
  2. Voer je zakelijke gegevens in, zoals je KVK-nummer, de adresgegevens van je bedrijf en de gegevens van de eigenaar of bestuurder van de onderneming.
  3. Verifieer je identiteit met een geldig identiteitsbewijs, zoals je paspoort of identiteitskaart.
  4. Ontvang de gegevens voor je eHerkenningsaccount zodra je account bevestigd en geactiveerd is. Vanaf dan kun je inloggen bij onder andere de Belastingdienst.

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}