.st0{fill:#FFFFFF;}

Zo toon je jouw waardering voor je werknemers 

 september 11, 2024

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zo toon je jouw waardering voor je werknemers

Of je nu een kleine of grote onderneming bent, het is cruciaal om aan de mensen die zich dagelijks voor je inzetten te laten merken dat je hen waardeert. Daardoor voelen zij zich op waarde geschat en dat komt de werksfeer en de productiviteit ten goede. Fijner voor hen en leuker voor jou: een win-winsituatie dus. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven je een paar waardevolle tips.

1. Kerstpakketten

Een klassieke manier om waardering te tonen rond de feestdagen is het geven van kerstpakketten. Maar ga niet voor de standaard flessen wijn en kerstkoekjes. Kies voor originele, kwalitatieve en persoonlijke pakketten die passen bij jouw bedrijf en medewerkers. Laat zien dat je moeite hebt gedaan om iets bijzonders voor hen uit te zoeken. Voeg eventueel een persoonlijk kaartje toe om je waardering uit te spreken. Kerstpakketten zijn een mooie jaarlijkse traditie om je mensen in het zonnetje te zetten en je bedrijfsvisie of niche ermee te belichten. Zijn het milieu en duurzaamheid bijvoorbeeld belangrijke thema’s in je bedrijfsvoering, kies dan voor duurzame kerstpakketten.

2. Complimenteren en stimuleren

Waardering tonen hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Het zit hem vaak in de kleine dingen, zoals oprechte complimenten geven. Zie jij dat een werknemer iets goed heeft gedaan of hard zijn best doet? Zeg dat dan! Laat merken dat je hun inzet ziet en waardeert. Wees oprecht en specifiek in je feedback. Zo voelen mensen zich gezien en gestimuleerd om met dezelfde positieve energie door te gaan. Complimenten kosten niets maar betekenen veel. Maak er een gewoonte van om regelmatig je waardering uit te spreken. Stimuleer je mensen ook om proactief te zijn en zelf met goede ideeën of oplossingen naar voren te komen. Dit is van onschatbare waarde voor jou en voor hen!

3. Extra’s

Naast de gebruikelijke arbeidsvoorwaarden kun je je waardering ook tonen door af en toe iets extra’s te doen voor je personeel. Denk aan het aanbieden van een goede lunch, een sport abonnement, een opleiding of cursus die aansluit op hun ambities, een wellness-behandeling of een tegoedbon voor een etentje. Kies extra’s die passen bij jouw bedrijf en medewerkers. Het laat zien dat je in hen investeert en hun welzijn belangrijk vindt. Zulke extra’s worden zeer gewaardeerd en vergroot de loyaliteit en motivatie.

4. Vrijdagmiddagborrel

Niets is zo goed voor de sfeer en verbinding als samen iets leuks doen. Organiseer daarom regelmatig een gezellige vrijdagmiddagborrel. Even ongedwongen napraten onder het genot van een hapje en drankje. Het versterkt de onderlinge band en je kunt de werkweek positief afsluiten. Het is ook de perfecte gelegenheid voor je mensen om eventuele ideeën op tafel te leggen en ongedwongen te bespreken. De drempel om naar je toe te stappen is tijdens een informele bijeenkomst veel lager.  Laat merken dat je dit soort momenten belangrijk vindt en de ruimte geeft. Proost samen op de successen van de week en spreek je waardering uit. Dat maakt een werknemer trots en geeft een goed gevoel voor het weekend.

5. Teambuildingsuitjes

Om de teamspirit en motivatie op te bouwen is het waardevol om af en toe een teambuildingsuitje te plannen. Dat kan variëren van een actieve sportdag tot een creatieve workshop of gewoon een gezellig etentje. Kies iets dat past bij de interesses van je team. Door samen iets anders te doen, ontstaat er meer verbinding en samenwerking. Zo’n uitje is de ideale gelegenheid om je waardering voor ieders inzet uit te spreken. Benadruk wat jullie als team bereikt hebben en hoe trots je daarop bent. Zulke uitjes geven een boost aan de sfeer en betrokkenheid. Dit soort uitjes zijn de perfecte manier voor teambuilding en om de werksfeer en de band tussen je werknemers te versterken. 

6. Stuur of geef een spontaan bedankje

Heeft een werknemer zich bijzonder ingezet of iets heel goed gedaan? Stuur eens een spontaan bedankje naar zijn of haar thuisadres, of zet iets op het bureau. Het is iets dat niet veel moeite of geld kost, maar wel enorm wordt gewaardeerd. Je werknemer zal zich hierdoor echt gezien en gewaardeerd voelen, waardoor hij zich nog meer zal inzetten voor je bedrijf.

Samenvattend zijn er tal van manieren, groot en klein, om je waardering voor werknemers te laten blijken. Het komt neer op oprechte aandacht en interesse in je mensen. Laat zien dat je hun inzet ziet en belangrijk vindt. Investeer in de relatie en het welzijn van je medewerkers. Dat betaalt zich dubbel en dwars terug in motivatie, verhoogt de productiviteit en versterkt loyaliteit. Een werknemer die zich gewaardeerd voelt, gaat met plezier en toewijding aan de slag. Daar worden werkgever en werknemer allebei beter van. Maak waardering tonen dus een prioriteit en vast onderdeel van je bedrijfscultuur. Dat is de sleutel tot succes en werkgeluk.

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}