.st0{fill:#FFFFFF;}

Zakelijke rekening openen: dit moet je weten 

 september 11, 2024

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zakelijke rekening openen: dit moet je weten

Het maakt niet uit in welke branche je werkzaam bent; als ondernemer is het een must om een aantal zaken goed te regelen. Zo is een zakelijke rekening openen een belangrijke stap voor zowel zzp’ers, mkb’ers en grotere bedrijven. Hoewel het voor eenmanszaken niet eens verplicht is om een dergelijke rekening te openen, is het wel aan te raden.

Maar: bij het openen van een zakelijke rekening komt een aantal dingen kijken. Zo moet je goed kijken naar de voorwaarden van verschillende aanbieders wanneer je op zoek bent naar een passende zakelijke rekening. In dit artikel vertellen we je hier graag meer over en lees je meer over waarom een zakelijke rekening zo handig is voor ondernemers.

Waarom een zakelijke rekening goed van pas komt

Een zakelijke rekening openen is iets dat je aan het begin van je onderneming al moet doen, ook al is dit niet verplicht voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap of commanditaire vennootschap. Het zorgt er namelijk voor dat je je privéuitgaven en zakelijke uitgaven apart kunt houden, een van de grootste redenen om zo’n rekening af te sluiten. Dit zorgt namelijk niet alleen voor meer overzicht, maar voorkomt ook eventuele verwarring bij het bijhouden van de boekhouding.

Met een zakelijke rekening weet je immers zeker dat alles dat daar binnenkomt zakelijk is. Je administratie bijhouden wordt zo direct een stuk gemakkelijker en dat is fijn, aangezien veel ondernemers dit een vervelend onderdeel vinden van het hebben van een eigen bedrijf. Op deze manier is de kans op fouten in je administratie ook veel minder groot, wat uiteindelijk kan zorgen voor een veel betere cashflow en een gezonder bedrijf. Alleen daarom is een zakelijke rekening dus al handig om te hebben.

Zakelijke rekening geeft een professionele uitstraling aan bedrijf

Wat daarnaast mooi meegenomen is, is het feit dat een zakelijke rekening een meer professionele uitstraling geeft aan je bedrijf. Dat is prettig wanneer je samenwerkt met klanten, leveranciers en opdrachtgevers. Gebruik je je persoonlijke rekening voor zakelijke betalingen, dan krijgen je klanten een factuur met je persoonlijke gegevens zoals je persoonlijke bankrekeningnummer. Daar kan in theorie niks mee misgaan, maar het ziet er gewoon professioneler uit wanneer dit een zakelijk nummer betreft.

Waarom dat nodig is? Simpel: omdat het naast een professionele indruk vertrouwen wekt. Je kunt namelijk je bedrijfsnaam koppelen aan een zakelijke rekening, waardoor klanten en opdrachtgevers meteen het idee krijgen dat je het professioneel gezien goed geregeld hebt. Wie weet levert dat, natuurlijk in combinatie met enkele andere zaken, blijvende klanten op, wat weer een boost kan geven aan de ontwikkeling van je bedrijf.

Zakelijk krediet en belastingvoordelen met zakelijke rekening openen

Wat ook goed is om te weten, is dat een zakelijk krediet aanvragen ook eenvoudiger kan wanneer je over een zakelijke rekening beschikt. Banken en geldverstrekkers zijn namelijk eerder geneigd om een lening te verstrekken aan bedrijven die hun administratie en financiën professioneel geregeld hebben. Daarbij kun je op deze manier eenvoudig een duidelijk overzicht bieden van de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Bij een privérekening wordt dat al lastiger.

Dat geldt ook voor verschillende belastingzaken. Als ondernemer moet je de btw die je aan je klanten in rekening brengt apart houden voor de btw-aangifte. Op het moment dat je privé- en zakelijke financiën door elkaar lopen, is het lastiger om deze inkomsten te scheiden. De kans is zo groter dat je fouten maakt in je aangifte, wat weer kan leiden tot boetes van de Belastingdienst. Nog een reden om dit goed geregeld te hebben, dus.

Waar op letten bij het openen van een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening openen is zo gebeurd, zolang je weet waar je moet zijn en waar je op moet letten. Met de onderstaande tips vind je binnen no time een aanbieder en een zakelijke rekening die bij je bedrijf past:

  • Kijk naar de voorwaarden van de zakelijke rekening en de aanbieder. Soms zijn er speciale pakketten voor startende ondernemers aanwezig die goedkoper zijn of die over andere voordelen beschikken.
  • Check ook direct de totale kosten die je moet betalen voor de zakelijke rekening. Je kunt verschillende banken met elkaar vergelijken om zo de beste deal te vinden voor je bedrijf en je budget.
  • Naast een zakelijke rekening is het vaak mogelijk om andere diensten af te nemen. Denk aan het afnemen van een zakelijke creditcard of de mogelijkheid om meer mensen toe te voegen aan één zakelijke rekening. Ook handig: kijk of je je zakelijke rekening kunt koppelen aan je boekhoudsoftware.
  • Tot slot is het prettig om een goede klantenservice te hebben bij je zakelijke rekening. Je wil immers wel kunnen vertrouwen op goede service op het moment dat je hulp nodig hebt. Kies daarom voor een aanbieder met een goede bereikbaarheid en een service die bij jouw zakelijke wensen past.

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}