.st0{fill:#FFFFFF;}

Zo richt je een klein magazijn voor je webshop optimaal in 

 september 11, 2024

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zo richt je een klein magazijn voor je webshop optimaal in

In de afgelopen jaren is het aantal webshops in ons land flink toegenomen. Dat is niet zo vreemd, aangezien online shoppen ontzettend toegankelijk en gemakkelijk is. Wanneer je een eigen webwinkel runt, weet je als geen ander dat de logistieke kant van je bedrijf cruciaal is voor zakelijk succes.

Met een goed ingericht magazijn heb je bijvoorbeeld een goede basis te pakken voor een soepel lopend bedrijf. Beschik je echter over een klein magazijn om je voorraad op te slaan, dan is het een must om slim om te gaan met de ruimte die je hebt. Hoe je dat doet en wat verhuisdozen daarmee te maken hebben, lees je in dit artikel.

Inrichten van klein magazijn: kijk naar behoefte van de klant

Voordat je start met het inrichten van je magazijn is het essentieel om een duidelijk inzicht te krijgen in de behoefte van de klant. Dit houdt in dat je op de hoogte moet zijn van je best verkopende producten en dat je moet weten welke producten minder vaak worden besteld. Op basis daarvan kun je namelijk je magazijn logisch indelen en inrichten. Analyseer je verkoopdata en bepaal aan de hand daarvan welke artikelen het meest populair zijn.

Tegelijkertijd wil je niet te veel spullen in je magazijn hebben, maar moet je er wel voor zorgen dat je wat je aanbiedt op vooraad hebt. Wat hierbij kan helpen, is de zogeheten ABC-analyse. De A-producten zijn hierbij artikelen die snel verkopen en die dus regelmatig aangevuld moeten worden. Deze zet je op een logische en goed bereikbare plek in je magazijn. De B-artikelen zijn items die middelmatig draaien en C-artikelen worden minder vaak besteld. Deze items kunnen gerust opgeslagen worden in grote dozen, zoals verhuisdozen, die je op een minder bereikbare plek zet, zoals bovenin of achterin een stellagekast.

Investeer in een kwalitatief voorraadsysteem voor je webshop

Wat absoluut kan helpen bij het inrichten van je kleine magazijn is het hebben van een kwalitatief voorraadsysteem. Dit systeem gebruik je namelijk niet alleen als basis om je voorraad bij te houden, maar ook als optimalisatie van je magazijninrichting. Zo heb je nooit te veel, maar ook niet te weinig voorraad in je kleine magazijn! Een goed Warehouse Management System (WMS) helpt je namelijk onder andere bij de volgende zaken:

  • Het bijhouden van je voorraad. Dit gebeurt real-time, zodat je altijd weet wat er is en wat je misschien bij moet bestellen.
  • Het waarschuwen op het moment dat producten bijna op zijn en dus moeten worden aangevuld. Dat is ideaal, want zo hoef je dit zelf niet bij te houden en kun je met een gerust hart bezig met de rest van je bedrijf.
  • Het aangeven van waar bepaalde spullen liggen in je magazijn, bijvoorbeeld op het moment dat een bepaald product besteld is.
  • Het verminderen van de kans op fouten, omdat het systeem ervoor zorgt dat alle bestellingen correct worden afgehandeld met oog op je voorraadbeheer.

Werk met een logisch ‘pick and pack’ proces in magazijn

Met de bovenstaande tips heb je al een goed begin te pakken, maar ben je er nog niet helemaal. Zodra je alles volgens de ABC-analyse hebt verdeeld, moet je kijken naar het optimaliseren van het pick and pack proces, zodat je bestellingen snel af kunt handelen. Voor kleine magazijnen zijn er verschillende methodes die je hiervoor kunt hanteren, zoals het zogeheten ‘batch-picking’. Dit houdt in dat je meerdere orders per keer verzamelt wanneer je in het magazijn bent, wat tijd (en zo geld) scheelt.

Heb je je magazijn in verschillende zones opgedeeld, dan is ‘zone-picking’ de ideale keuze. Hierbij kun je voor iedere zone een medewerker aanstellen (als je met meerdere medewerkers werkt). Zij zijn verantwoordelijk voor de bestellingen uit die zone. Hierbij is het overigens aan te raden om een centraal inpakstation te hebben met verpakkingsmateriaal webshop, waar alle bestellingen worden gecontroleerd, ingepakt en verzonden. Houd het inpakstation altijd netjes en overzichtelijk, zodat het niet rommelig wordt.

Verpakkingsmateriaal webshop: houd het overzichtelijk en klein

Over dat verpakkingsmateriaal gesproken: wanneer je al over een klein magazijn beschikt, heb je waarschijnlijk niet veel ruimte over om je bestellingen in te pakken. Verpakkingsmateriaal voor je webshop kan veel ruimte innemen, vooral als je verschillende soorten materialen nodig hebt, zoals dozen, tape en inpakfolie. Zorg er daarom voor dat je deze plek zo efficient mogelijk organisaeert en op kunt bergen op het moment dat dat nodig is, bijvoorbeeld door middel van modulaire opbergsystemen.

Wat ook kan helpen, is om te gaan voor standaard verpakkingsformaten om zo het proces van inpakken en versturen te versnellen en om ruimte in je magazijn te besparen. En heb je echt geen ruimte om een voorraad te maken, dan kun je er als webshopeigenaar altijd nog voor kiezen om aan de slag te gaan met outsourcing of dropshopping. Kort samengevat is het slim inrichten van een klein magazijn een must wanneer je niet over meer ruimte beschikt. Dit zorgt ervoor dat je minder voorraadfouten hebt en dat je je bestellingen sneller af kunt handelen.

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}