.st0{fill:#FFFFFF;}

Duurzaam ondernemen: je gasverbruik vergroenen 

 september 27, 2024

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Duurzaam ondernemen: je gasverbruik vergroenen

Nederland bevindt zich in het midden van een ingrijpende energietransitie. Zowel woningen als bedrijven stappen hierbij over van aardgas op elektriciteit. Hoewel dit veel voordelen biedt, is de overgang voor sommige bedrijven nog niet haalbaar. Hierdoor blijven ze voor hun bedrijfsvoering afhankelijk van gas. Hieronder lees je allereerst meer over uitdagingen voor bedrijven als het gaat om de overstap op elektriciteit. Maar ook over oplossingen die er gelukkig wel al zijn om duurzamer te ondernemen door het gasverbruik te vergroenen.

Bedrijven zijn niet altijd klaar voor elektrificatie

Ondanks de vele voordelen van elektrificatie, zijn sommige bedrijven nog niet klaar om volledig over te stappen van zakelijk gas op elektriciteit. Dit kan onder meer komen door hoge investeringskosten. De overstap van gas naar elektriciteit vereist vaak ingrijpende investeringen in nieuwe installaties en infrastructuur, zoals het vervangen van gasketels door warmtepompen of elektrische ovens. Daarbij kunnen bedrijven te maken krijgen met technologische of infrastructurele beperkingen. In bepaalde sectoren, zoals de zware industrie, is gas voor veel productieprocessen nog moeilijk te vervangen. Ook kunnen bedrijven zich bevinden in gebieden waar de elektriciteitsnetwerken nog niet klaar zijn om de hogere vraag naar stroom aan te kunnen.

Gasverbruik vergroenen

Hoewel aardgas een fossiele brandstof is, kunnen bedrijven toch stappen ondernemen om hun gasverbruik te vergroenen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te kiezen voor biogas. Dit wordt geproduceerd uit organisch afval en kan een duurzamer alternatief zijn voor aardgas. Het heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, maar is veel minder schadelijk voor het milieu omdat het wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen.

Bedrijven kunnen ook kiezen voor gascontracten waarbij de CO2-uitstoot van hun gasverbruik gecompenseerd wordt. Dit gebeurt vaak door middel van investeringen in duurzame projecten, zoals herbebossing of de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Voorbeelden zijn Verified Carbon Standard (VCS), dat wereldwijd het meest gebruikte programma is voor het toewijzen van broeikasgassen. Een ander bekend programma is Gold Standard (GS), dat als vrijwillig koolstofcompensatieprogramma streeft naar de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Met groen gas een steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst

De energietransitie biedt veel kansen voor bedrijven in Nederland om hun energieverbruik te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. De overstap naar elektriciteit vermindert de CO2-uitstoot en biedt op de lange termijn financiële voordelen. Toch is niet elk bedrijf klaar om volledig van het gas af te stappen. Vooral vanwege de hoge investeringskosten en technologische beperkingen. Bedrijven die nog afhankelijk zijn van gas, moeten hebben gelukkig wel mogelijkheden om gasverbruik te vergroenen. Bijvoorbeeld door biogas of CO2-compensatie. Zo kunnen ook zij een bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst, zelfs als ze nog niet volledig gasvrij kunnen opereren.

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}