Geld is de brandstof van je bedrijf. Komt je geld dus laat binnen, dan is de kans groot dat je dat in je hele bedrijfsvoering merkt. Vandaar dat veel ondernemers niet heel blij worden van de betalingstermijn van minimaal dertig dagen die ze hun klanten moeten geven. Het gaat hier echter om een recht van de klant, dus je mag de betalingstermijn niet zomaar terzijde schuiven. Gelukkig zijn er manieren om sneller aan je geld te komen, terwijl je nog steeds een betalingstermijn aan de klant geeft. Hoe? We laten het je graag zien.
Maak duidelijke afspraken over de betaling
De meeste bedrijven factureren hun klanten op het moment dat de opdracht klaar is, of wanneer het product geleverd is. Voor kleinere bedragen is dit vaak geen probleem en de meeste ondernemers kunnen wel even op hun geld wachten. Heb je echter grote bedragen gefactureerd, dan geldt vaak dat hoe eerder je het geld ontvangt, hoe beter het is. Je kunt daarom aan het begin van de samenwerking afspraken maken over de betaling. Je kunt aangeven dat de klant korting krijgt wanneer hij, bijvoorbeeld, binnen een week betaalt. Je kunt ook aangeven dat je graag al een deel van het bedrag wilt ontvangen zodat je bijvoorbeeld de benodigde materialen kunt kopen voor de klant. Zo zijn er tal van afspraken die je kunt maken als je je geld eerder wilt ontvangen. Hou er echter rekening mee dat de klant dit altijd mag weigeren en dat hij alsnog een beroep kan doen op zijn betalingstermijn.
Met factoring krijg je je geld gelijk uitbetaald
Een effectieve manier om gelijk je geld te krijgen, is door gebruik te maken van factoring. MKB factoring houdt in dat je een tussenpartij aanstelt die vervolgens je debiteurenbeheer van je overneemt. Waarom zou je dit doen? Omdat de factoringpartij de factuur die je naar hen opstuurt, gelijk uitbetaalt. Je hoeft dus nooit meer dertig dagen of langer op je geld te wachten, omdat het binnen een dag op je rekening staat. In ruil daarvoor houdt het factoringbedrijf een klein deel van de kosten in. Vaak gaat het hier over een bepaald percentage van de totaalsom. Mocht de klant te laat betalen, dan is dat niet jouw probleem. Het factoringbedrijf zorgt dat er een betalingsherinnering gestuurd wordt en stuurt eventueel een incassobureau af op de klant. Jij hebt hier geen werk van, dus jij kunt gewoon blijven doen waar je goed in bent: ondernemen.
American factoring: alleen wanneer jij het nodig hebt
Factoring houdt in dat je al je facturen overdraagt aan het factoringbedrijf. Is dit niet nodig maar wil je soms wel facturen gelijk laten uitbetalen? Maak dan gebruik van American factoring. De factoring kosten liggen hier wel iets hoger, maar je hebt meer vrijheid want je dient alleen in wat jij wilt. Hou er rekening mee dat voor alle soorten factoring geldt dat het alleen op facturen voor bedrijven toegepast kan worden. Particuliere facturen kun je niet bij je factoringbedrijf indienen.