.st0{fill:#FFFFFF;}

FTE: Wat is het + hoe bereken je het? [Uitleg betekenis] 

 april 22, 2024

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • FTE: Wat is het + hoe bereken je het? [Uitleg betekenis]

Heb je weleens van FTE gehoord en je afgevraagd wat het precies is? FTE staat voor fulltime-equivalent, een handige manier om te kijken hoeveel ‘volledige’ werknemers er in een bedrijf of op een afdeling werken, zelfs als veel mensen er parttime werken. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over FTE en hoe je het kunt berekenen.

Wat is FTE?

FTE staat dus voor fulltime-equivalent, of in het Nederlands: voltijds equivalent. Het is een manier om te meten hoeveel werk iemand doet vergeleken met een fulltime baan. FTE wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 1, waarbij 1 FTE betekent dat iemand net zoveel werkt als een fulltime baan. Wat een ‘fulltime baan’ precies is, hangt af van het bedrijf. Bij sommige bedrijven is dat 40 uur per week, bij andere misschien 38 of 36 uur.

Waarom FTE Berekenen?

Waarom zou je als bedrijf de FTE willen berekenen? Nou, het geeft je een duidelijk beeld van hoeveel werk er verzet wordt, ongeacht of mensen fulltime of parttime werken. Dit is super handig voor de planning van je personeel, en ook om te zien hoe productief je team is. Vooral nu steeds meer mensen parttime werken, geeft een simpele optelsom van het aantal werknemers geen goed beeld meer van de werkelijke arbeidscapaciteit.

Hoe Bereken Je FTE?

Het berekenen van de FTE is makkelijker dan je denkt. Hier is een simpel stappenplan:

  1. Bepaal de fulltime werkuren: Normaal gesproken wordt uitgegaan van 2080 werkuren per jaar voor een fulltimer. Dit komt neer op 40 uur per week, keer 52 weken.
  2. Reken uit hoeveel uren je parttimers werken: Stel, je hebt 3 mensen die elk 15 uur per week werken, en 2 mensen die elk 20 uur werken. Dan werk je dit uit tot het totale aantal uren dat ze samen werken.
  3. Tel dit op bij de uren van je fulltimers: Als je ook fulltimers hebt, tel je hun uren (gewoonlijk 2080 uur per persoon per jaar) op bij het totaal van de parttimers.
  4. Deel dit totaal door het aantal fulltime uren: Het getal dat je nu krijgt, is het aantal FTE binnen je bedrijf.

Voordelen van FTE

Het gebruiken van FTE heeft een heleboel voordelen. Het maakt je personeelsplanning duidelijker, het helpt je de productiviteit te meten, en het maakt het makkelijker om te zien hoeveel werk er echt wordt verzet. Plus, het is super handig voor allerlei analyses en berekeningen die je als bedrijf wilt doen.

Dus daar heb je het, alles wat je moet weten over FTE! Het is een super handig hulpmiddel voor iedereen die met personeelsplanning te maken heeft. En onthoud: hoe duidelijker je planning, hoe beter je bedrijf kan draaien. Succes met het berekenen van je FTE!

Veelgestelde vragen

Kan FTE meer dan 1 zijn?

Nee, FTE kan niet meer dan 1 zijn voor één persoon. Een FTE van 1 staat voor een volledige werkweek. Als meerdere parttimers samenwerken om een fulltime positie te vervullen, kan hun gecombineerde FTE wel 1 of meer zijn.

Waarom is FTE belangrijk?

FTE is belangrijk omdat het organisaties helpt om de omvang van hun personeelsbestand te meten en te plannen, ongeacht of medewerkers fulltime of parttime werken. Het helpt ook bij het analyseren van productiviteit en het toewijzen van middelen.

Verandert FTE als ik meer of minder ga werken?

Ja, je FTE verandert als je meer of minder uren gaat werken. FTE weerspiegelt de verhouding van je werkuren tot een volledige werkweek, dus als het aantal uren dat je werkt verandert, verandert je FTE dienovereenkomstig.

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}