.st0{fill:#FFFFFF;}

Hekwerk kiezen? Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten 

 januari 3, 2025

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hekwerk kiezen? Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten

Het kiezen van een hekwerk lijkt eenvoudig: even naar het assortiment kijken en klaar. Toch blijkt dit in de praktijk vaak anders te zijn. Een goed hekwerk bepaalt de uitstraling en functionaliteit van je terrein of pand, maar een verkeerde keuze en je komt te staan voor onnodige kosten, onvoorzien onderhoud of een gebrek aan functionaliteit. Dus welke fouten worden het meest gemaakt? En belangrijker: hoe kun je ze voorkomen?

1. Verkeerd materiaal kiezen

Niet elk hekwerk is geschikt voor elke situatie. Een houten hekwerk is prachtig voor een landelijke tuin, maar vraagt ook regelmatig onderhoud. Ga je voor dubbelstaafmatten of een aluminium hek? Dan ben je verzekerd van duurzaamheid, maar mis je misschien de warme uitstraling van hout en moet je bijvoorbeeld klimplanten gebruiken voor wat extra privacy en natuurlijke stijl. 

Vraag jezelf daarom af: wat wil ik uitstralen, en hoeveel onderhoud wil ik plegen? Benieuwd wat er mogelijk is? Kijk dan eens bij de hekken van Hekkenwereld voor uitgebreide opties en kwaliteitsadvies over de verschillende materialen.

2. Verkeerde hoogte selecteren

De hoogte van een hekwerk is cruciaal. Kies je een te laag hek voor een sportveld, dan vliegen de ballen over het hek heen. Is het hek te hoog voor een tuin, dan voelt het snel benauwend. 

Doe dus wat metingen! Normaal gesproken kies je voor een tuinhek een hoogte tussen de 100 en 150 cm, wat voldoende privacy biedt zonder te massief te ogen. Voor sportvelden wordt vaak een hoogte van 200 tot 400 cm gebruikt om ballen binnen te houden. En op het gemiddelde maar goed-omheinde bedrijfspand zie je meestal hekken van 180 tot 250 cm hoog, die zorgen voor voldoende beveiliging zonder een bunkerachtige uitstraling te geven.

3. Geen rekening houden met de omgeving

Dat moderne, zwarte hekwerk gaat perfect bij een strak ontworpen huis, maar voelt misschien misplaatst bij een boerderij. Het is dus belangrijk om te kijken naar de stijl van de omgeving. Een goed gekozen hekwerk voegt iets toe aan je terrein, in plaats van dat het alleen functioneel is.

4. Niet nadenken over installatie en kosten

Een hekwerk kiezen zonder na te denken over de installatie kan duur uitpakken. Sommige hekken vereisen specialistische plaatsing, wat extra kosten met zich meebrengt. Zorg daarom dat je vooraf helder hebt wat de totale kosten zijn, inclusief plaatsing, en of je een professionele installateur nodig hebt.

5. Vergeten toekomstbestendig te kiezen

Tot slot: een hekwerk koop je niet voor een jaar, maar vaak voor een decennium of langer. Vraag jezelf daarom af: past dit hekwerk nog steeds als ik de tuin opnieuw inricht? Of als mijn gezinssituatie verandert? Toekomstbestendigheid is goed om rekening mee te houden om later spijt te voorkomen!

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}