.st0{fill:#FFFFFF;}

Merknaam registreren in 2025: dit moet je weten als ondernemer 

 juni 4, 2025

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Merknaam registreren in 2025: dit moet je weten als ondernemer

Wanneer je een nieuw product of nieuwe dienst op de markt brengt, is het bedenken van een sterke merknaam vaak een van de eerste stappen. Maar een goede naam alleen is niet genoeg. Zonder formele merkregistratie loop je het risico dat anderen er met jouw naam vandoor gaan. Voor ondernemers die hun bedrijf serieus nemen, is een merknaam registreren dan ook een logische stap richting juridische bescherming en een professionele uitstraling.

Wat houdt een merkregistratie in?

Een merknaam registreren, betekent dat je je merk officieel laat vastleggen in een officieel merkenregister, zoals dat van de Benelux of de Europese Unie. Hierdoor krijg je het exclusieve recht om de naam te gebruiken binnen bepaalde product- en/of dienstencategorieën. Dit gebeurt op basis van de zogenoemde classificatie van Nice, een systeem dat merken indeelt in 45 klassen. Het is belangrijk dat je als aanvrager nauwkeurig bepaalt binnen welke categorieën, ook wel klassen genoemd, je merk beschermd moet worden. Een fout hier kan later vervelende gevolgen hebben.

Voorkom juridische geschillen met registratie

Zonder registratie is je merknaam in juridische zin weinig waard. Een ander bedrijf kan de naam alsnog claimen en registreren, waarna jij mogelijk moet stoppen met het gebruik ervan. Door tijdig een merknaam vast te leggen, voorkom je conflicten en bied je weerstand tegen inbreuk. Het merkenrecht stelt namelijk dat alleen officieel geregistreerde merknamen wettelijk zijn beschermd.

De toetsing: meer dan een formaliteit

Veel ondernemers denken dat een merknaam registreren eenvoudig is, maar in werkelijkheid wordt elke aanvraag grondig beoordeeld. Zo moet de naam voldoende onderscheidend zijn en mag deze niet puur beschrijvend zijn. Ook mag er geen sprake zijn van verwarring met bestaande merken. Als je merk bijvoorbeeld te veel lijkt op een reeds geregistreerde naam binnen dezelfde klasse kan je aanvraag op bezwaar stuiten. Een grondige controle vooraf is dus essentieel.

Hoe de kosten voor een merkregistratie worden opgebouwd

De kosten voor het registreren van een merknaam hangen af van verschillende factoren. Zo maakt het uit of je alleen in de Benelux of juist in de hele EU bescherming wilt en/of in landen buiten de EU. Ook het aantal klassen waarin je jouw merk laat registreren speelt een rol. Wil je bijvoorbeeld producten en/of diensten op het gebied van zowel software als kleding onder één merknaam aanbieden? Dan heb je meerdere klassen nodig. Daarnaast bestaat er in de Benelux de mogelijkheid voor een spoedregistratie, wat eveneens invloed heeft op de prijs.

Laat je begeleiden door een expert

Een merkregistratie is geen klus die je ‘even tussendoor’ doet. Fouten in het proces kunnen leiden tot afwijzing of beperkte bescherming. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om een specialist in te schakelen. Een merkengemachtigde – een jurist gespecialiseerd in intellectueel eigendom – helpt je bij het volledige traject: van het doen van vooronderzoek tot de uiteindelijke inschrijving.

Hulp nodig bij het registreren van je merknaam?

Of je nu een startup bent of een gevestigde onderneming: het professioneel vastleggen van je merknaam is een investering in de toekomst van je bedrijf. Op zoek naar een partner die je daarin kan begeleiden? Merkenbureau Registreermijnmerk helpt je van A tot Z met het registreren van jouw merk. 

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}