.st0{fill:#FFFFFF;}

Reiskostenvergoeding 2024: alle rechten van werknemers op een rijtje! 

 maart 28, 2024

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Reiskostenvergoeding 2024: alle rechten van werknemers op een rijtje!

Als je als werkgever je team naar het kantoor wilt krijgen, is het belangrijk om na te denken over hoe ze er komen. Een reiskostenvergoeding kan daarbij helpen. Dit is een manier om de kosten die je werknemers maken om naar het werk te komen en weer naar huis te gaan, te vergoeden.

Hoewel je niet verplicht bent dit te doen (tenzij anders vermeld in de cao), is het wel een eerlijke zaak. En ja, dit is zeker iets om te bespreken tijdens een sollicitatiegesprek. Hieronder vind je alle ins en outs over de reiskostenvergoeding.

Hoe werkt een reiskostenvergoeding?

Een reiskostenvergoeding dekt, simpel gezegd, de kosten voor het reizen van en naar het werk. De vergoeding bedraagt momenteel € 0,23 per kilometer. Dit is het maximale bedrag dat je belastingvrij kunt uitkeren. Als werkgever kun je ook kiezen voor een vaste maandelijkse vergoeding, vooral als je werknemer ten minste 128 dagen per jaar naar kantoor komt.

Belangrijke punten voor werkgevers

Als goede werkgever wil je zorgen voor je team, maar je moet ook je financiën in de gaten houden. Hier zijn enkele dingen om over na te denken:

 • Verplichting: Je bent als werkgever niet verplicht een reiskostenvergoeding te geven, tenzij dit in de cao staat.
 • Waarom betalen?: Het is eerlijk om werknemers te compenseren voor hun reiskosten. Dit kan ook helpen om goede werknemers aan te trekken en te behouden.
 • Andere reizen: Moeten werknemers ook voor andere zaken reizen, zoals klantbezoeken of trainingen? Hier zijn verschillende opties voor, zoals vergoeding van daadwerkelijke kosten of gebruik van een bedrijfsvoertuig.
 • Thuiswerkers: Officieel hebben thuiswerkers geen recht op een reiskostenvergoeding, maar je kunt wel een thuiswerkvergoeding geven.

Veelgestelde vragen

 1. Wat is de reiskostenvergoeding voor 2024? Vanaf 1 januari 2024 is de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd naar € 0,21 per kilometer.
 2. Moet de werknemer belasting betalen over de reiskostenvergoeding? Nee, tot € 0,23 per kilometer is de vergoeding belastingvrij. Alles daarboven wordt wel belast.
 3. Wat valt onder woon-werkverkeer? Woon-werkverkeer omvat reizen van huis naar werk en terug. Andere werkgerelateerde reizen worden apart vergoed.
 4. Wat is de 128-dagenregeling? Als een werknemer minimaal 128 dagen per jaar naar kantoor reist, kun je een vaste vergoeding geven alsof hij/zij elke werkdag komt.
 5. Waarom moet de reiskostenvergoeding op de loonfiches staan? Dit is wettelijk verplicht omdat het een belastingvrije vergoeding betreft waarover geen loonbelasting of premies worden betaald.

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}