.st0{fill:#FFFFFF;}

Smartdoelstellingen: uitleg + voorbeelden! 

 april 22, 2024

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Smartdoelstellingen: uitleg + voorbeelden!

Heb jij doelen die je wilt bereiken? Of je nu voor jezelf werkt, in een team, of een hele organisatie leidt, het stellen van SMART doelstellingen is dé manier om jouw doelen niet alleen te stellen, maar ze ook echt te bereiken. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet, zodat je straks precies weet hoe je jouw dromen kunt omzetten in realiteit.

Wat zijn SMART Doelstellingen?

Als je van plan bent om doelen te stellen, dan wil je natuurlijk dat deze helder, haalbaar en meetbaar zijn. Dat is waar SMART doelstellingen om de hoek komen kijken. SMART staat voor:

 • Specifiek: Wees duidelijk over wat je wilt bereiken.
 • Meetbaar: Hoe weet je of je je doel hebt bereikt?
 • Acceptabel: Is iedereen het eens met dit doel?
 • Realistisch: Is je doel haalbaar?
 • Tijdgebonden: Wanneer wil je je doel bereikt hebben?

Door je doelstellingen op deze manier te formuleren, maak je ze concreet en haalbaar.

De 5 Criteria Uitgelegd

 1. Specifiek: Maak je doel zo duidelijk mogelijk. Wie is betrokken, wat wil je bereiken, en waar gaat het gebeuren? Bijvoorbeeld: “Ons team wil de klanttevredenheid met 10% verhogen door verbeterde support.”
 2. Meetbaar: Zorg dat je je voortgang kunt meten. Bijvoorbeeld: “We meten onze vooruitgang door maandelijkse klanttevredenheidsenquêtes.”
 3. Acceptabel: Zorg dat iedereen die bij het doel betrokken is, akkoord gaat. Dit zorgt voor betrokkenheid en motivatie.
 4. Realistisch: Je doel moet uitdagend zijn, maar ook haalbaar. Een te moeilijk doel kan demotiverend werken.
 5. Tijdgebonden: Stel een duidelijke deadline. Bijvoorbeeld: “We willen dit doel voor het einde van het jaar bereiken.”

Waarom SMART Doelstellingen Stellen?

Door je doelstellingen SMART te maken, zorg je ervoor dat ze duidelijk en haalbaar zijn. Dit helpt niet alleen bij het plannen en uitvoeren van je taken, maar verhoogt ook de kans op succes. Bovendien, als je doelen duidelijk en meetbaar zijn, kun je makkelijker zien waar je staat en wat er nog moet gebeuren om je doel te bereiken.

Voorbeelden SMART doelstellingen

Voorbeeld 1: Ik wil mijn digitale marketingvaardigheden verbeteren

Om mijn kennis op het gebied van digitale marketing te vergroten, plan ik om me binnen twee weken in te schrijven voor een geaccrediteerde online cursus over digitale marketing. Mijn doel is om deze cursus binnen 3 maanden succesvol af te ronden door elke week minstens 5 uur te studeren. Dit zal mij helpen om mijn huidige marketingstrategieën te verbeteren en bij te dragen aan mijn professionele ontwikkeling.

Voorbeeld 2: We willen de omzet van ons bedrijf verhogen

Ons verkoopteam heeft als doel gesteld om de maandelijkse omzet in het komende kwartaal met 15% te verhogen. Dit willen we bereiken door de introductie van twee nieuwe productlijnen en het versterken van onze klantenrelaties door persoonlijke follow-ups. We zullen de voortgang wekelijks evalueren in ons teamoverleg.

Voorbeeld 3: Ik wil fitter worden

Mijn doel is om over 6 maanden 5 kilometer te kunnen hardlopen zonder te stoppen. Om dit te bereiken, start ik met een hardloopprogramma waarbij ik 3 keer per week ga hardlopen, beginnend met korte afstanden. Elke week verhoog ik de afstand met 10% en houd mijn voortgang bij met een hardloopapp.

Voorbeeld 4: Onze klantenservice moet verbeterd worden

Om de klanttevredenheid te verhogen, streeft ons klantenserviceteam ernaar om de gemiddelde responstijd op klantvragen via e-mail te verminderen van 24 uur naar 8 uur binnen de komende 2 maanden. We zullen dit bereiken door een nieuw ticketsysteem te implementeren en ons team te trainen in efficiënte responsstrategieën.

Voorbeeld 5: Ik wil mijn netwerk uitbreiden in mijn professionele veld

Mijn doel voor het komende jaar is om 50 nieuwe professionele contacten in mijn vakgebied toe te voegen. Ik plan om dit te bereiken door maandelijks deel te nemen aan minstens twee netwerkevenementen of webinars en actief bij te dragen aan discussies in relevante LinkedIn-groepen.

Veelgestelde vragen over SMART doelstellingen

Wat betekent SMART in SMART doelstellingen?

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Deze criteria helpen je om duidelijke en haalbare doelen te stellen die je kunt volgen en bereiken.

Hoe maak ik mijn doelen SMART?

Om je doelen SMART te maken, begin je met ze specifiek te maken: wees duidelijk over wat je wilt bereiken. Zorg ervoor dat je doelen meetbaar zijn, zodat je je voortgang kunt bijhouden. Check of je doelen acceptabel zijn voor iedereen die betrokken is. Zorg ervoor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn binnen een bepaalde tijd, maak ze dus tijdgebonden.

Waarom zijn SMART doelstellingen belangrijk?

SMART doelstellingen zijn belangrijk omdat ze je helpen om je doelen duidelijk te definiëren, je voortgang meetbaar te maken en realistische deadlines te stellen. Dit vergroot de kans op succes omdat je precies weet wat je wilt bereiken en wanneer.

Kunnen SMART doelstellingen voor persoonlijke doelen gebruikt worden?

Ja, je kunt SMART doelstellingen zeker gebruiken voor persoonlijke doelen. Het helpt je om je persoonlijke ambities concreet te maken en een duidelijk pad naar succes te creëren, of het nu gaat om fitnessdoelen, leerdoelen of financiële doelen.

Gerelateerde berichten

Laat een comment achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}