De Nederlandse Arbowet verplicht bedrijven om voldoende maatregelen te nemen op het gebied van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Dat is aan de orde wanneer een bedrijf een werkgever is, of met andere woorden: wanneer je als ondernemer personeel in dienst hebt. Al vanaf één medewerker verplicht de Arbowet je om een bedrijfshulpverlener, oftewel een bhv’er aan te stellen. Doorgaans zijn dat een of meerdere personeelsleden die je op de BHV cursus stuurt, maar je kunt het natuurlijk ook zelf zijn. Hoe groter en complexer je bedrijf, des te meer bhv’ers je moet aanstellen. Maar wat doet zo’n bhv’er nu precies?
Eerste hulp verlenen
De bhv’er is de aangewezen persoon om eerste hulp te verlenen als er sprake is van een ongeval of een medische noodsituatie om andere redenen. Een bhv’er beschikt na het volgen van de cursus over de basiskennis om slachtoffers, of dat nu werknemers of gasten zijn, te helpen totdat professionele hulpdiensten arriveren.
Denk hierbij aan het stabiliseren van slachtoffers, het stoppen van bloedingen of het reanimeren van iemand die een hartstilstand heeft. Die professionele hulpdiensten moet hij of zij overigens zelf ook inschakelen, want ook dat valt onder het takenpakket van de bhv’er. Daar wordt in de cursus dan ook aandacht aan besteed.
Brandbestrijding
Een BHV cursus maakt je geen brandweerman of -vrouw. Dat neemt niet weg dat de bhv’er wel een rol te nemen heeft in het bestrijden van brand. Hij of zij moet in staat zijn om beginnende branden in het gebouw te blussen en te voorkomen dat een kleine brand zich uitbreidt tot een gevaarlijke situatie.
Dat betekent dat een bhv’er moet weten hoe hij of zij een brandblusser moet gebruiken, welk blusmiddel geschikt is voor verschillende typen branden en hoe men in een panieksituatie kalm moeten blijven. Ook hier geldt dat hulpdiensten ingeschakeld moeten worden als dat nodig is en dat de bhv’er daarvoor verantwoordelijk is.

Evacuatie begeleiden
Wat ook een belangrijke taak is van de bhv’er, is het begeleiden van evacuaties. Als er immers sprake is van een noodsituatie zoals brand of een gaslek, moet het bedrijf mogelijk ontruimd worden. De bhv’er probeert ervoor te zorgen dat dat ordentelijk verloopt en dat iedereen zo veel mogelijk kalm blijft.
Zij zorgen ervoor dat alle werknemers en bezoekers zo snel mogelijk het gebouw verlaten, dat de aanwezigen naar een veilige verzamelplaats worden geleid, en dat niemand achterblijft. Om ervoor te zorgen dat dit op het moment suprême netjes verloopt, plant en voert de bhv’er ook evacuatieoefeningen uit binnen het bedrijf.
Bedrijfshulpverleners spelen dus een belangrijke rol waar het gaat om veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf. In noodsituaties telt immers elke seconde, en de aanwezigheid van getrainde medewerkers kan levens redden en schade beperken. Door snel en efficiënt te handelen kunnen bhv’ers voorkomen dat een kleine calamiteit escaleert naar een grote ramp. Daarom moet je als baas er ook voor zorgen dat er altijd voldoende bedrijfshulpverleners aanwezig zijn.
Bhv’er is overigens geen baan, het is een taak die men naast zijn of haar gewone functie uitoefent en enkele uren aan besteedt. Medewerkers mogen hun BHV cursus dan ook onder werktijd uitvoeren, evenals de bhv-werkzaamheden. Vaak zit er een kleine toelage gekoppeld aan het op je nemen van de taak van bhv’er.