.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat is EBITDA? 

 mei 16, 2024

In de wereld van bedrijfsfinanciën kom je vaak de term EBITDA tegen. Misschien heb je het gehoord tijdens een vergadering op je werk of ben je het tegengekomen in een financieel rapport.

Maar wat betekent EBITDA eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk? Geen paniek, in dit artikel gaan we op een luchtige manier dieper in op EBITDA en maken we het begrijpelijk voor iedereen.

Wat is EBITDA?

Laten we beginnen met de basis: wat is EBITDA? EBITDA staat voor Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization. In het Nederlands wordt dit vaak vertaald als winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie.

Het is een financiële maatstaf die wordt gebruikt om de operationele prestaties van een bedrijf te meten, los van de invloed van financieringsstructuur, belastingen en niet-operationele uitgaven.

EBITDA betekenis

De betekenis van EBITDA ligt in het feit dat het een indicator is van de kernwinstgevendheid van een bedrijf. Door rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie uit de winst te halen, kunnen investeerders en analisten een beter beeld krijgen van hoe goed een bedrijf presteert op operationeel niveau. Het geeft een zuiverder beeld van de winstgevendheid, los van externe factoren.

EBITDA berekenen

Maar hoe bereken je EBITDA? Gelukkig is het niet zo ingewikkeld als het klinkt. Om EBITDA te berekenen, neem je de brutowinst van een bedrijf en tel je de operationele kosten (exclusief rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) op.

Het is als het ware een tussenstap voordat je de nettowinst berekent. De formule ziet er als volgt uit:

Winst + Rentekosten + Belastingen + Afschrijvingen + Amortisatie

Waarom is het belangrijk?

Nu vraag je je misschien af: waarom is EBITDA zo belangrijk? Wel, EBITDA biedt verschillende voordelen voor investeerders, analisten en zelfs bedrijfsleiders:

Vergelijking tussen bedrijven: Omdat EBITDA de invloed van financiering en belastingen elimineert, kunnen investeerders verschillende bedrijven binnen dezelfde sector gemakkelijker met elkaar vergelijken.

Operationele efficiëntie: Het stelt bedrijfsleiders in staat om de operationele efficiëntie van hun bedrijf te meten en verbeteringen aan te brengen zonder te worden vertroebeld door financiële factoren.

Waardebepaling: EBITDA wordt vaak gebruikt bij de waardering van bedrijven, vooral in sectoren waar kapitaalintensieve activa een grote rol spelen.

  Rekenvoorbeeld met uitleg

  Laten we nu een eenvoudig rekenvoorbeeld bekijken om de berekening van EBITDA beter te begrijpen.

  Stel je voor dat je een bedrijf hebt dat een omzet heeft van €1.000.000 en operationele kosten van €600.000. De rentekosten bedragen €50.000, de belastingen zijn €100.000, en de afschrijvingen en amortisatie bedragen samen €150.000.

  Om de EBITDA te berekenen, nemen we eerst de brutowinst:

  Brutowinst = Omzet − Operationele kosten

  Brutowinst = € 1.000.000 − € 600.000 = € 400.000

  Vervolgens tellen we de rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie op:

  EBITDA = Brutowinst + Rentekosten + Belastingen + Afschrijvingen + Amortisatie

  EBITDA = € 400.000 + € 50.000 + € 100.000 + € 150.000 = € 700.000

  Dus, in dit voorbeeld, bedraagt de EBITDA van het bedrijf €700.000.

  EBITDA mag dan wel een mondvol zijn, maar het is een waardevolle financiële maatstaf die een dieper inzicht biedt in de operationele prestaties van een bedrijf. Door de invloed van financiering en belastingen weg te laten, kunnen investeerders en analisten beter beoordelen hoe goed een bedrijf echt presteert. Dus, de volgende keer dat je de term EBITDA tegenkomt, weet je precies waar het over gaat!

  Gerelateerde berichten

  Laat een comment achter

  Your email address will not be published. Required fields are marked

  {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}